Modena egyaránt tagja az Európai Klímaszövetségnek (Climate Alliance, Klimabündnis) és az Energy Cities hálózatának. Tavaly sikerrel kezdeményezte, hogy a két zöld városi hálózat 2023-ban közösen szervezze meg az éves találkozóját. A háromnapos esemény a "Grafting cities" gondolatával valósult meg, ahol a résztvevők az aktuális szakpolitikai kérdések mellett, rengeteg jó gyakorlatot ismerhettek meg. A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetséget Lajtmann Csaba és Laki György a szervezet elnöke és alelnöke képvisleték.

 

A “grafting” szó olványozást jelent a találkozó tekintetében a “Grafting cities” cím cím mögött az alábbi gondolatot fogalmazták meg a szervezők:
“Új történetek írása a városok jövőjéről; a városok újratervezése a meglévő adottságok alapján. Feltárva, hogy egy hely hogyan virágozhat ki a meglévő értékekre alapozva. Városaink felújítása utcáról utcára, házról házra, pontról pontra úgy, hogy közben növeljük a települések életképességet és rugalmas alkalmazkodóképességét.”

A háromnapos találkozó a Laboratorio Aperto ipari épületből közösségi térré alakított helyszínen indult, ahol előbb a Európai Klímaszövetség döntéshozó és országkoordinátorai tekintettek vissza az elmúlt egy évre, majd pedig egy konferencia keretein belül több aktuális előadás mellett megünnepeltük a ZOOM-Kids on the move (Mozdulj a klímáért!) kampány 20. szülinapját.

A rendezvény második napjának fő eseményének a Szent Károly templom adott otthont, ahol a két szövetség és a szövetségben együttműködő települések  képviselői tartottak rövid előadásokkal felvezetett fórum beszélgetéseket aktuális témákban.

A délutáni műhelytalálkozók közül, mi az energiaszagénységgel foglalkozón vettünk részt, ahol azt vizsgáltuk, hogy épületek energetikai korszerűsítése és az energiaközösségekben rejlő lehetőségek hogyan segíthetik a probléma enyhítését.

A harmadik nap délelőttjén a résztvevők fórumon, plakátok segítségével mutathatták be tevékenységeiket a résztvevőknek. Mi a SHAREs projekt keretében elkészült honlap sablont mutattuk be az olasz, lengyel, belga és holland résztvevőknek, biztatva őket, hogy használják a lehetőséget.

A programok zárásaként helyi közösségi fejlesztéseket ismerhettünk, meg, ahol a korábbi ipari épületek környezettudatosan, közfunkciókkal újulnak meg.


Az esemény szervezői fotóalbuma: https://newslettertogo.com/ka648rqf-lxo1lcxg-i19pxnrm-153g

Az általunk készített fotóalbum:
https://photos.app.goo.gl/uTHuAFXEV7tPSa6N8

Bővebb információ - Lajtmann Csaba - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. - 30 232 6658

 

Modenát leginkább az autóiparról ismerik, pedig a zöld városfejlesztés is mintaértékű - a belvárost övező közlekedési gyűrűt széles zöldfelületek, fasorok kísérik.

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések