Az Éghajlatvédelmi Szövetség megújuló Világfák programjában "A fa érték!" táblákon mutatja be a helyi közösségek kedvenc fáinak szolgáltatásait. A kampányban civil és települési tagjai mellett számít a "Mozdulj a klímáért!" kampány iskolai és óvodai közösségeinek közreműködésére is. Szeretnénk, ha a táblák rámutatnának, hogy a fák ökológiai szolgáltatásainak milyen fontos szerepük van az élhetőbb helyi klíma biztosításában.

 

Útmutató "A fa érték!" tábla elkészítéshez.
 
1. Faérték alkalmazás telepítése - A fa anyagi értékét és ökológiai szolgáltatásait a Magyar Faápolók Egyesületének Faérték alkalmazásának segítségével határozhatjuk meg, ami androidos eszközre letölthető innen: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.treevalue
 
2. A fakedvenc adatainak gyűjtése - Az érték és a szolgáltatások számításaihoz szükség van a fakedvenc(ek) főbb paramétereire: fafaj, elhelyezkedés, a korona állapota, a fa egészségi állapota, életkora, és a fa méretei: fa magassága, törzs magassága és a lombkorona szélessége. 
 
3. A fa értékeinek számítása - A Faérték alkalmazás segítségével a fakedvenc adatai alapján számítsa ki és jegyezze le a fa anyagi értékét és ökológiai szolgáltatásait.
 
4. A fa érték! tábla tervezése - Sablonunk segítségével készítse el "A fa érték!" táblát. A word dokumentumban szerkeszthető a fakedvenc neve, a fa faja, az anyagi érték és az ökológiai szolgáltatások számai. A tábla bal alsó részén az Éghajlatvédelmi Szövetség és a támogató logója fölé elhelyezhető a helyi szervezet emblémája. 
 
5. A fa érték! tábla elkészítése - A táblát többféleképpen elkészíthetjük: a legegyszerűbb, ha a kinyomtatott dokumentumot lamináljuk, a sarkoknál kilyukasztjuk és a fa törzsére kötözzük rugalmas szalaggal. Készíttethetünk grafikai szolgáltatóval műanyag táblát és azt egy tartószerkezeten helyezhetjük a fa mellé. Ezek mellett akár más, egyedi technikával is készülhet a tábla. A dokumentum mérete A3-as, de ez nyomtatáskor nagyítható A2 méretre, vagy kicsinyíthető A4 méretre.  
 
6. A fa érték! tábla kihelyezése és népszerűsítése - Javasoljuk, hogy az elkészült táblát közösségi eseményen helyezzék el a fánál, aminek alkalmat adhat egy környezeti jeles nap, vagy helyi rendezvény. Az eseményre érdemes meghívni a sajtó képviselőit is. Az eseményről, és A fa érték! tábláról írjon beszámolót honlapjára, közösségi oldalára. Az eseményen készült pár képet, vagy a program nyilvános fényképalbumának linkjét küldje el a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.   
 
A fa érték! kampányt az Agrárminisztérium Zöld forrás programja támogatja, annak részletei nem tükrözik a támogató álláspontját.
Mellékletek:
Fájl letöltése (A_fa_ertek_tabla.doc)A fa érték - tábla[ ]701 kB
Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések