2014. május 7-9 között Luxemburg városa adott otthont az idén aktuális Európai Klímavédelmi Szövetség évente megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciájának és a Szövetség küldöttgyűlésének. Közel 200 résztvevő volt jelen a 3 napos rendezvényen, akik főként német, osztrák, holland, spanyol, svájci önkormányzatokat, cégeket, intézményeket képviseltek. Magyarországról Parasznya önkormányzata, valamint a HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület képviselői tudtak megjelenni.

2014. május 7-én az esti órákban a vendégek megérkezését követően egy átfogó, IPCC szakmai jelentést hallgathattak meg a klímaváltozáshoz kapcsolódóan a résztvevők. A 2012-es a sváci St. Gallenben, valamint a 2013-as hágai konferenciához hasonlóan itt is kapott minden résztvevő egy-egy korlátlan bérletet, melyjel a helyi tömegközlekedési eszközöket lehetett igénybe venni a környezettudatosság szemléletéhez hűen.

2014. május 8-án kezdetét vette a konferencia. A regisztrációt követően, 9 órától már a szakmai megnyitó beszédek következtek. Az első beszédet az önkormányzatot képviselve Viviane Loschetter alpolgármester tartotta, aki köszöntötte az egybegyűlteket és Luxemburg városáról és államáról adott átfogó képet a klímavédelmi harc területéről. Őt követte a Klímavédelmi Szövetség elnöke, Joachim Lorenz, aki egyben München városának Egészségügyi és Környezetvédelmi tanácsosa. A harmadik felszólaló Diego Escobar volt, aki amellett, hogy a Klímavédelmi Szövetség alelnöke még a dél-amerikai COICA nevű szervezetet is képviseli, mely célja az Amazónia területén élők környezetének megóvása, a biodiverzitás fenntartása.

A megnyitókat követően 9:30-tól Dr. Minu Hemmati moderálása mellett egy kerekasztali beszélgetés kezdődött, mely különböző perspektívából vizsgálta meg a lehetőségeit az „Együtt az szemléletváltás/környezettudatosság/zöld jövő felé” kérdéskörének, valamint különböző modellek elemzését vezették le.

-          Tudományos oldalról Christian Felber osztrák professzor bontotta ki a „jóléti gazdaság”- nak jelentését alsóbb szintekre menve a helyi gazdaság erősödésének jelentőségét a társadalomban. Az árucsere jelentősége is szóba került, mely eltűnt a modern/fejlett társadalmakból, de fontossága-szükségszerűsége aktualitást nyer ismételten.

-          Ezen témára és előadásra reagálva számos tudományos életben illetve klímavédelemben fontos személyiség fejthette ki álláspontját. Érdekes szakmai vitának lehettünk fültanúi, melyben az érdekeltségi körök összefonódásának erőssége többször is meg lett jelölve, mint megújuló energiaforrás terjedését hátráltató tényező.

-          A vitában Prof.Dr. Clarita Müller-Plantenberg, Marci Arana, Tine Heyse, Joan Puigdollers i Fargas, Simone Uggetti, Van Coulter hölgyek/urak vettek rész, továbbá lehetőség nyílt a hallgatóságnak is aktívan bekapcsolódni a beszélgetésbe, melyjel éltek is jó páran.

Az ebédszünet után egy, a helyi iskolákból toborzott táncos performansznak és egy csoportfotózásnak az ideje következett el.

Ezt követően a „Paralell Sections” rész következett, ahol 5 nagy témakörre fókuszálva és elkülönítve zajlottak előadások-szakmai beszélgetések. Ezek a csoportok a következőek voltak:

1.       Energiát az embereknek – Lakosságra alapozott energia projektek

-          Itt a már megvalósult jó gyakorlatok bemutatása és a megvalósítás közben előkerülő problémák legyőzése volt a fő téma

2.       Közösségi pénzek – Helyi pénzek használata

-          Az egyre több helyen előforduló, „bevezetésre kerülő” közösségi pénzek jelentősége a helyi gazdaság megerősítésében, fejlesztésében volt a főirányvonal. Érdekes felvetésekkel, tapasztalatokkal, kommentekkel fűszerezve.

3.       Erőforrások hasznosítása és exportja a fejlődő országokban

-          Bemutatása a COICA szervezetnek és tevékenységének, valamint Amazóniai példák bemutatása, azok hatásai a helyi közösségekre, társadalmak életére-gazdaságára. A természet és társadalom harmonikus fenntarthatóságának megteremtésének feltételei.

4.       Településfejlesztés-tervezésben való részvétel

-          A települési, önkormányzati vezetők, döntéshozók hogyan tudják befolyásolni a lakosság érdekeltségének, érintettségének mértékét a „zöld gondolkodásban” annak terjedésében. Civilek számára szervezett programok, lehetőségek, kezdeményezések a városi kertektől az oktatási újításokon keresztül, széles spektrumot lefedő tárházat láthatott a közönség.

5.       Helyi Klímavédelmi Akciók finanszírozása

-          Különböző ötletek és gyakorlatok bemutatása volt, melyek a megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó beruházások finanszírozásának lehetőségeit ismertette.

A szekciók végét követően a küldöttgyűlés tartatott meg, ahol többek között szó volt a 2013-as évi beszámolóról, a szövetség pénzügyi helyzetének bemutatásáról. A 2014-es további tervekről, a vezetőség választásáról.

A küldöttgyűlést követően egy idegenvezetéssel egybekötött történelmi városnézést szerveztek a résztvevőknek, mely végállomása a gála vacsorának is helyet adó a Nemzeti Történelmi és Művészeti Múzeum volt.

2014. május 9-én a csütörtökről megismert Minu Hemmati moderálásával elkezdődött a 2. szakmai nap, mely 9-kor Claude Turmes és Ronan Dantec Klímavédelmi programokhoz kapcsolódó szakmai előadása vezetett fel.

Ezt követően megismerhettük az EU-s polgármesterek és szervezetek elköteleződésének formáit, dokumentumait a klímavédelem mellett.

A szakmai része a napnak egy 2x16 jó gyakorlat bemutatásával fejeződött be, ahol az érdeklődők a számukra érdekesnek ítélt helyi akciókat, gyakorlatokat ismerhették meg részletesebben, tehettek fel kérdést a programok szervezőinek és tudhattak meg még többet azokról, valamint építhettek nemzetközi kapcsolatokat.

Ebédet követően a délutáni programban 3 különböző típusú szervezett, ámde szakmai jellegű „kirándulás” közül választhattak a konferencián résztvevők, melyek a következőek voltak:

1.       Aqua Tour: gyalogos túra a történelmi városrészben, ahol a vízgazdálkodás és a fenntartható városfejlesztés kapcsolatát mutatták be történelmi távlatokat átívelően

2.       Kerékpáros túra: kerékpáros körtúra a városban, ahol szemügyre vehettük a városszerte megvalósult/megvalósított megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó beruházásokat (középületek modernizálása, lakóépületek kialakítása, stb.)

Busz túra: ahol társas személygépjárművel vitték el a jelentkezőek a Luxemburghoz közeli Beckerich településére, amely szinte teljesen önellátó, valamint energetikai szempontból autonóm település. Főként biomasszára és napra alapozva termeli a hő illetve elektromos áramot a lakóinak és gazdasági épületeinek ellátására.

További képek a konferenciáról ITT!