Energiaváltó címmel indít kampányt az Éghajlatvédelmi Szövetség a energiatudatos gondolkodás és életmód elősegítése érdekében. A kampány tevékenységeit 3 győri civil tagjával és partnerével a Reflex Környezetvédő Egyesülettel, az Ökológiai Stúdió Alapítvánnyal és a Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvánnyal közösen dolgozta ki. A négy szervezet pályázataiban változatos szemléletformáló tevékenységeket végzünk Győr környékén és a világhálón.

 

A projekt kedvezményezettjei:

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

 

Együttműködő szervezetek:

Gönyű Község Önkormányzata

Rábapatona Községi Önkormányzat

Győri Tánc‐és Képzőművészeti Általános Iskola és Szakgimnázium és Kollégium

 

A projekt címe:

Energiaváltó - energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő program

 

A projekt azonosítószáma:

KEHOP-5.4.1-16-2016-00553

 

A szerződött támogatás összege:

4 578 714.- Ft

 

A Projekt megvalósításának időbeli ütemezése

A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2019.09.01.

A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2021.11.30.

 

A támogatás intenzitása:

A projekt elszámolható összköltségének 100 %-a.

 

A projekt tartalma:

A projekt szakmai tevékenységeinek összefoglalása

Projektünk konkrét célkitűzéseit a felhívás céljainak tükrében határoztuk meg a feltárt problémák alapján. A lakosság környezeti szemléletformálása és azon keresztül olyan fejlesztések elősegítése, melyek hozzájárulnak a vidéki, családi házas környezetben élők reziliens, alacsony szén-dioxid kibocsátású közösségeinek kialakításban.

b) Figyelemfelhívó akciók megvalósítása

Részvétel interaktív kiállítással és tanácsadó standdal települési rendezvényeken. A meglévő együttműködés tapasztalati alapján a választott eszközök – kiállítás és tanácsadás – hatékony eszközt biztosít a célcsoport aktív eléréséhez és a kitűzött célokhoz kapcsolódó üzenetek teljes körű és hatékony bemutatásához. A kiállítás két részből áll: 1. 7 db x-banneren mutatjuk be üzeneteinket. 2. Energia-ökomata, amely egy-egy az energiahatékonysággal, energiatudatossággal összefüggő kvízkérdés jó válaszaiért cserébe apró, környezettudatos ajándékot ad az ökomatában ülő önkéntes segítségével. Az akciók előtt energiatudatos ajándékokat készíttetünk, melyeket ösztönzőként használunk, hogy a rendezvények résztvevői aktívan vegyenek részt akcióinkon. Projektünkben három rendezvényen szervezünk figyelemfelkeltő akciót. Az akciókon bemutatjuk az interaktív kiállítást és energetikai tanácsadást biztosítunk az érdeklődőknek. Célcsoport: Az akcióknak helyet adó települések lakossága, és a rendezvényekre látogató egyéb résztvevők.

c) Műhelytalálkozók Gönyű és Rábapatona települési intézményeinek munkavállalói számára.

A találkozó célcsoportja a két település közintézményeinek (önkormányzat, idősek otthona, óvoda képviselői és munkatársai). A településen egy 6 órás gyakorlatorientált műhelytalálkozót szervezünk a település 15 képviselőjének aktív részvételével. Több éves tapasztalatunk szerint ez a csoportnagyság és időtartam az, amivel hatékonyan „műhely” jelleggel tudunk egy-egy témát feldolgozni. A rendezvényeken olyan szakmai témákat dolgozunk fel, mint pl. Az energia rendszerszemléletben: éghajlatváltozás, energiahatékonyság, megújuló energiaforrások a közösség és a lakosság szolgálatában, vagy az Energiatudatos KlímaSztárok - önkormányzati minták az éghajlatvédelemben, vagy a napelemek az elektromos hálózaton. Célcsoport: A programmal érintett települések önkormányzati intézményeinek dolgozói.

e) Szakkörök szervezése és lebonyolítása a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskolában

Célunk játékos, élményszerű keretek között megismertetni az iskola felső tagozatosainak kiválasztott 10 fős, érdeklődő csoportját az energiahatékonyság, energiatakarékosság, a napenergia és a geotermikus energiahasznosítás lehetőségeivel, előnyeivel. Célcsoport: A kiválasztott győri iskola tanulói.

f) Figyelemfelkeltő akcióhoz kapcsolódó közösségi médiakampányok megszervezése és lebonyolítása

A figyelemfelkelő akciók előtt közösségi médiakampányt folytatunk a www.facebook.com/KlimaveddVelem/ oldalon. A több mint 60 000 kedvelőt tömörítő közösségi oldalt a Reflex Egyesület és az Éghajlatvédelmi Szövetség valamint annak tagszervezeti közösen gondozzák. A közösségi média kampányban mind földrajzilag (az akciók helyszíne), mind érdeklődési kör alapján költséghatékonyan fókuszálhatunk a célcsoportjainkra. A projekt során három rendezvényhez kapcsolódva folytatunk médiakampányt a Klímavéddvelem elnevezésű Facebook közösségi oldalon. Ehhez rövid mozgóképes grafikák készültek, mely a napenergia hasznosítást, az energiatudatosságot népszerűsíti képekbe szerkesztett egyszerű üzenetekkel. A figyelemfelkeltő akció helye és ideje beépült grafikákba. A mozgóképes üzenetet a kapcsolódó szöveggel az akciót megelőző napokban-hetekben kiemeléssel reklámoztuk úgy, hogy az a célterület (település és 20 km-es körzete) minél szélesebb rétegéhez eljusson. A kampány célcsoportja a rendezvényeknek helyet adó települések lakossága.

i) Energiatudatos szemléletre nevelő, kreatív, játékos foglalkozások szervezése és lebonyolítása

A b) figyelemfelkeltő akciók megvalósításához kapcsolódóan kreatív, játékos foglakozásokat szervezünk 6-14 éves gyermekeknek. A foglalkozáson a gyerekek élményszerűen, szerelőjátékok és színes kvízjáték segítségével ismerkedhetnek a napenergia hasznosítás lehetőségeivel. A három akción 300 fiatal aktív elérést tervezzük. A foglakozásokat megelőzően beszerzésre kerül egy napelemes szerelős játékokból álló csomag, valamint elkészül egy játékos kvíz. Célcsoport: Az akcióknak helyet adó települések gyermek-lakossága, és a rendezvényekre látogató egyéb gyermekkorú résztvevők.

A projektben megvalósuló elemek komplexen segítik elérni, hogy a célterületen családi házban élő családok megismerjék az energiatakarékosság, energiahatékonyság és megújuló energiák felhasználásának lehetőségeit.

 

További információk a projektről!

 

 

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések