Ernyőszervezetünk, az Európai Klímaszövetség 2019. szeptember 25.-27. között szervezte meg éves közgyűlését és a hozzá kötődő nemzetközi konferenciát Németországban. A helyszín ezúttal a Balti-tenger partjánál található Rostock volt, ahol a háromnapos rendezvény főbb programjainak Észak-Európa legrégebbi egyeteme, a Rostocki Egyetem lenyűgöző épülete biztosított helyszínt.

A konferencián jelen volt az Európai Klímaszövetség egyik legújabb tagja, a friss magyarországi Klímasztár díjas erdélyi Nyárádgálfalva polgármestere, Karácsony Károly és a szintén erdélyi Focus Eco Center szervezet vezetője, Hajdú Zoltán is.

Az idei évben „Climate. Cities. Communities." szlogen alatt futó rendezvénysorozat elsődleges célja volt feltárni az önkormányzatok éghajlatvédelemben betöltött szerepét és lehetőségeit; bemutatni azt, hogy tevékenységeikkel, helyi stratégiák kidolgozásával és megvalósításával sokat tehetnek egy zöldebb jövő kialakításáért.
A találkozó kiemelt eseménye és témája volt a szövetséggel szoros együttműködésben álló COICA (az Amazonas-medence őslakos szervezeteinek ernyőszervezete) indián képviselőinek beszámolója és felszólalása, melyek az Amazonas-menti területeket érintő aktuális helyzetet vázolták illetve bemutatták az ott folyó, formálódó érdekérvényesítő munkát is. A COICA 2019. augusztus 22.-én humanitárius és ökológiai veszélyhelyzetet hirdetett a Brazíliában és Bolíviában kialakult állapotok kapcsán. Ahogy azt Robinson Lopéz Descanse (az Európai Kímaszövetség alelnöke, a COICA Éghajlatváltozási és Biodiverzitási koordinátora) beszédében kifejtette, az esőerdők pusztulása beláthatatlan következményekkel jár az emberiség számára. A szövetség közgyűlése nyilatkozatot fogadott el, melyben az aláírók szolidaritást vállalnak az Amazonas-medence őslakos népcsoportjaival és védelmükben lépéseket sürgetnek.

Az első napon részt vettünk a nemzeti koordinátori találkozón, ahol áttekintettük a Klímaszövetség helyi irodáinak aktuális tevékenységeit és stratégiai kérdéseket vitattunk meg, majd a klímaváltozás hatásaihoz történő alkalmazkodással, a CO2 monitoringgal illetve a pénzügyi háttér megteremtésével foglalkozó munkacsoportok munkájába nyerhettünk betekintést.

Másnap az 1968-ban alapított Római Klub német szövetségének ügyvezető igazgatója, Andreas Huber indította el a programot elgondolkodtató előadásával. Ezt követően plenáris ülés foglalkozott azzal, hogy az egyes önkormányzatok helyi szinten milyen intézkedéseket hajtanak/hajthatnak végre, hogy elősegítsék az Európai Bizottság által 2018 végén bemutatott, klímasemlegességet célzó „Tiszta bolygót mindenkinek” címet viselő stratégiai jövőkép megvalósulását. A programokat aktuális klímapolitikai szekciók színesítették, illetve az előadók számos – adaptációs és mitigációs – jó példát is bemutattak olyan témakörökben, mint a fenntartható közlekedés, klímaigazságosság, energiahatékonyság, épületenergetika, szállítás, városi zöldterületek vagy a lakossági szemléletformálás. Olyan városok, települések futó vagy már megvalósult projektek eredményeivel ismerkedhettünk meg, mint például Köln, Barcelona, Salzburg, München, Drezda, Worms, Mülheim, Hanau, Leicester, Brno, de érkeztek példák – elsősorban a klímaigazságosság kapcsán – az Amazonas mellől is. Az utolsó nap délutánján tematikus szakmai látogatásokon vehettünk részt a városban.

A találkozó részletesebb, angol nyelvű összefoglalója az Európai Klímaszövetség hírlevelében olvasható.