Idén huszonhatodszor találkoznak a világ vezetői, szakpolitikusai az ENSZ klímacsúcsán, hogy megfékezzék a globális felmelegedést. A 2021-es találkozó helyszíne a skóciai Glasgow, ahol a Magyar Természetvédők Szövetségének fiataljaival az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke is részt vesz a találkozón. Az utak melletti hirdetőkön, a metró plakátjain, a templomok kerítéseire kifeszített üzeneteken a klímaigazságosságra, a környezetszennyező energiaforrások kivezetésére, a helyes útra irányító üzenetek vesznek körül bennünket. A hivatalos programokat közösségi események kísérik; szombaton, november 7-én a World Climate March felvonulásán, a szigetország minden idők legnépesebb környezetvédelmi akcióján, több mint százezren vonultak a másfél fokos célkitűzésekért. A kellemetlen időjárás ellenére az utcákon nyüzsgő fiatalok, lelkes környezetvédők, az ablakokból bíztató skótok; bizakodunk, talán még teljesíthető a 2015-ben Párizsban megfogalmazott másfél fokos célkitűzés.

 

"Bla, bla, bla" - üzente Greta Thunberg a klímacsúcs résztvevőinek a napokban, rámutatva arra, hogy mennyire elégtelenek azok a vállalások, amelyeket eddig megfogalmaztak a Párizsban hat évvel ezelőtt kitűzött célért, hogy kordában tartva a klímaváltozást, másfél fok alatt tartsák a globális felmelegedést. Sajnos a tömör gondolatnak van alapja, egyelőre nem látszik, hogy a tárgyalások részesei valóban felismerték volna a probléma nagyságát, és a kiskapuk, a saját előnyök keresése helyett a tárgyalások motorja a nagy közösségünk, társadalmunk megóvása lenne. Pedig egyre több véleményformáló, színész, író, művész, celeb és más közszereplő emeli fel a hangját azért, hogy felhangosítsa a tudósok vészjelzéseit és valódi cselekvésre bírja a leginkább érintett, anyagilag tehetős országokat és kibocsátásért leginkább felelős gazdagokat.

 

A valódi válaszok léteznek, ezek üzenetei: a klímaigazságosság, az energiaszegénység felszámolása, a fosszilis energiaforrások kivezetése, az anyagiasság értékének megváltoztatása, a teremtésvédelem lehetőségei ott vannak a World Climate March felvonulóinak tábláin. A nyakunkba szakadó égi áldást viharos szél kergeti el, és bár vacogunk az átázott ruhánkban, a felhők alól előtűnő napsugarak szivárványt festenek a felvonulók tömegei fölé. Bizakodunk, talán még megmenekülhetünk, de ehhez változtatnunk kell. Nem holnap. Ma.

 

Képek a World Climate March felvonulásáról: https://photos.app.goo.gl/CoNvvXVMZXJY1uaV9

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések