Négynapos képzést tartott a Reflex Egyesület Erasmus+ projektjében Szegeden. Mind a pályázati program, mind a dél-alföldi képzés a természetalapú megoldások népszerűsítését szolgálja, amelyhez a Tisza parti város tökéletes választásnak bizonyult. Az Éghajlatvédelmi Szövetség helyi tagjának, a Csemete Egyesületnek köszönhetően lehetőségünk nyílt, hogy az esővíz-gazdálkodás és a települési zöldfelület-fejlesztések tapasztalatairól ne csak az asztal mellett, hanem a megvalósult fejlesztéseknél is beszélgethessünk.

A képzés bázisául a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Tudáskapu közösségi tere szolgált, mely az elmúlt években alakult ki a Csemete Egyesület közreműködésével.

 

A tréningen résztvevő horvát, magyar, olasz, osztrák és román partnerek képviselői az elmúlt évszázadok természettudományi kutatásait és gyűjteményeit bemutató kiállítás mellett vitatták meg közös projektjük megvalósított tevékenységeinek tapasztalatait és tervezték meg játékos feladatok keretei között a hátralévő teendőket. Csehó Gábor a Tudáskapu munkatársa a képzés alatti hosszabb szünetben részletesen is bemutatta a helyszínt, végigvezetett bennünket az évszázadokat megidéző gyűjtemények között, és megismertetett minket néhány élményalapú foglalkozás részleteivel is.

A képzésen több helyi fejlesztést a helyszínen tekintettünk meg és vitattuk meg azok tapasztalatait.

 

 

Együtt a zöldben - a megújult Erzsébet liget Újszegeden

Nagy Sándor szegedi városfejlesztési alpolgármester mutatta be a fejlesztést, mely egyszerre szolgálja a helyi közösség és a természet érdekeit. A kialakult liget három zónára osztható, a központi terek - futópálya, bicikliút, gördeszkás pálya - a lakosság szabadidős igényeit szolgálja; a köztes zónában - tanösvények, bemutató és pihenőhelyek - már nagyobb hangsúlyt kapnak a természeti elemek, míg a külső zónákban igazi városi erdős részeket találunk, ahol a természeté a főszerep. Mintaértékű, hogy az összes zónában ott maradnak a zöld javak, pl. a betegség miatt a fákról levágott ágak, hogy élőhelyet biztosítsanak a rovaroknak és később tápanyagként hasznosulhassanak helyben.  

További részletek a fejlesztésről: https://www.szegedvaros.hu/zold-varos-liget/

 

 

Megújuló belvárosi zöldterületek - fókuszban a csapadék visszatartása

A belvárosi fejlesztéseket Bojtos Ferenc és Tóth Gábor a Csemete képviselői ismertették. A koraesti órákban is rengeteg biciklissel találkoztunk a városban. Bemutatták, hogy a város a burkolatok átalakításával hogyan próbálja elérni, hogy a csapadékvíz minél inkább helyben hasznosuljon. Több teret és belvárosi utcát megtekintettünk, ahol fontos szerep jut a városi fáknak. A közösségi tervezésnek és a fa kedveltségének köszönhetően a képen látható furcsa alakú - az ág formájáról vaddisznónak nevezett - platánt az erősen károsodott törzse ellenére is sikerült megóvni.  

További részletek a fejlesztésről:: https://www.szegedvaros.hu/zold-varos-belvaros/

Makkosházi Közösségi Kert

A közösségi kertben a kert koordinátora, Kinyó Pál és a helyi sajtó várta a képzés csapatát. Az elmúlt hónapokban kialakított emelt ágyások már zöldülnek: fűszernövények, borsó és virágok várják a kertvégi rovarhotel lakóit. A kerítéssel körbevett lakótelep melletti ingatlant korábban a víziközmű használta, de miután funkcióját vesztette az elhanyagolt terület, a helyi lakóközösség kezdeményezésére kertként újult meg, ahol minden érdeklődő helyinek jut egy kis parcella. 

A helyi sajtó tudósításai: https://szeged.hu/cikk/europai-kornyezetvedo-civilek-latogattak-meg-a-kozossegi-kertet-szegedet-zold-mintavarosnak-tartjak

https://www.facebook.com/watch/?v=678988473396764 

További részletek a fejlesztésről:: https://szeged.hu/cikk/kozossegi-kert-kozossegi-elet-unnepelt-a-makkoshazi-kozossegi-kert

A 100 éves Szegedi tudományegyetem füvészkertje

A füvészkert varázslatos hely, ahol magával ragadó a természet közelsége: a formázott természeti értékekhez örökerdős részek kapcsolódnak, miközben mindent betölt a csivitelő madarak éneke. A kertről Zalatnai Márta a füvészkert botanikus ügyvivő szakértője elmondja, hogy fontos küldetésüknek tekintik, hogy ne csak az egyetemi diákokkal, hanem a szélesebb lakossággal is megismertessék, hogy milyen szerepük van a természeti elemeknek, zöldfelületeknek egy élhetőbb helyi környezet biztosításban. A bemutató mellett a füvészkert a térségre jellemző fajok gyűjtésével és mentésével is foglalkozik. 

További részletek a fejlesztésről:: https://fuveszkert.u-szeged.hu/hu/magunkrol

Tanulságos példa a Vértó és környezete

Utunk ismét a város makkosházi városrészre vezetett, ahol a Hornyák Sándor az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársa mutatta be a fejlesztést, melynek keretében megújult a Vértő és környezete. Ugyan a fejlesztés segíti a zöld célokat, és nagyobb esőzések alkalmával biztosítja az esővíz gyűjtését és tárolását, de átgondoltabb tervezéssel itt még többet lehetett volna tenni az esővíz-hasznosítás kérdésében. Sajnos ezen a területen nagyban nehezítette a munkát, hogy a víziközműnek, a vízügynek és a város több közszolgáltatójának kellett már tervezőasztal mellett együttműködniük.  

További részletek a fejlesztésről: https://www.szegedvaros.hu/makkoshaz-verto/

Zöld térképpel az élhetőbb városért

A várost védő gáton Bojtos Ferenc, a Csemete Egyesület irodavezetője mutatta be Szeged Zöld Térképét, amely segít a városban élőknek és az oda érkezőknek tájékozódni a település erdőiről, parkjairól, védett természeti értékeiről, de az ivóvízkutakat is bemutatja. A térkép segít megismerni a gátat követő véderdőt, amely segít Szeged levegőjének tisztításban, hiszen a város szerepel a legszennyezettebb levegőjű városok között; ennek hátterében azonban itt nem az iparterületek vagy a közlekedés légszennyezése áll. A levegőt szennyező finom por a mezőgazdasági területek felől érkezik a városba, ennek szűrésében játszik fontos szerepet a véderdő. 



A tréning fényképalbuma: https://photos.app.goo.gl/7nbXQWS7CyB733nt5

 

 

 

 

 

 

 

 

A tréning a „NABI - Nature-Based Innovations for Urban Forest and Rainwater Management" (Természetalapú innovációk a városi erdő- és csapadékvíz-gazdálkodáshoz) projekt keretében, az Erasmus+ program támogatásával valósult meg.

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések