A naptárban már ősz van és a hajnalok hűvösek, de a Reflex Ökológiai Központja igazi nyári napsugarakkal várta szeptember végén a Magyar Természetvédelmi Szövetségének munkatársait és tagszervezeteinek képviselőit. A hétvége igazán tartalmas szakmai és közösségi programokkal telt a Reflex megújult központjában.

 

Ha szeptember utolsó hétvégéje, akkor Pápateszéri Patakmalom Fesztivál. Idén emiatt választottuk ezt az időpontot a Reflex központjába tervezett találkozóhoz, hogy az ideérkező zöld civilek belekóstolhassanak a hely kulturális életbe. Sajnos aztán az élet közbeszólt, hiszen a helyi vezetők elfoglaltsága miatt a fesztivál időpontja szeptember közepére került, a tervezett találkozót viszont eddigre meghirdettük és annak időpontján már nem tudtunk módosítani. Így a találkozó részvevői a szüreti felvonulásról és mulatságról és a patakmalmos szakmai programokról lemaradtak, cserébe változatos szakmai és kluturális programokkal vártuk őket, amiből a helyi értékek bemutatása sem maradt ki.

 

A program a Reflex Szalmaháza előtt kezdődött, ahol Lajtmann Csaba a Reflex programvezetője köszönetet mondott a központ felújítását szakmailag és anyagilag támogató szervezetek képviselőinek, akik köszöntötték a találkozó résztvevőit. Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár, Éger Ákos a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke és Polauf Gyula Pápateszér önkormányzatának képviselője egyaránt örömét fejezte ki, hogy a fejlesztés megvalósult, aminek nyomán fejlődhetnek a Reflex Egyesület környezeti szemléletformálási és oktatási programjai.

 

A program egy beszélgetéssel folytatódott az aktív turizmus és a természetvédelem kapcsolatáról, ahol a beszélgetésbe bekapcsolódott Molnár Antal a hajdúböszörményi Zöld Kör vezetője, és Laki György kajárpéci polgármester, az Éghajlatvédelmi Szövetség alelnöke. A pénteki nap szakmai programja fiatalok élménybeszámolóival zárult.

 

Szombaton a fenntarthatóságra nevelési és szemléletformálási jó példái után a résztvevők műhelymunkában vizsgálták, hogy hogyan lehet felépíteni egy hatékony fenntarthatóságra nevelési, szemléletformálási programot.

 

Szombat délután és este a csoportos beszélgetések mellett már a közösségi programoké volt a főszerep, a résztvevők egy közösségi élőképet is készítettek, ahol egy sok főből álló hallal szimbolizálták a közösség erejét.

 

A háromnapos találkozó vasárnap délelőtt a helyi értékek nyomában járó szakmai kirándulásokkal zárult, ahol a résztvevők megismerhették, hogyan lehet közösségfejlesztést alapozni a patakmalmokra és beszélgettünk arról, hogy a patakokat meghódító hódok vízvisszatartó munkája áldás vagy átok. 
 
A találkozó fotóalbuma:

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések