Főként magyarországi kistelepülések polgármesterei és képviselői csatlakoztak ahhoz a háromnapos tanulmányúthoz, melynek során a résztvevők ausztriai energiaközösségek működésébe nyerhettek betekintést. A Reflex Környezetvédő Egyesület által szervezett, 2024. április 22-24. között zajlott szakmai út ahhoz a nemzetközi SHAREs projekthez kapcsolódott, melynek egyik fő célkitűzése - az ismeretátadáson túl - a megújulóenergia-közösségek népszerűsítése illetve új közösségek létrehozásának elősegítése, mentorálása.

 

A 12 fős magyar delegáció tagjai az ország különböző településeiről érkeztek. A résztvevők között volt Kajárpéc, Kunsziget, Répceszemere - a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség tagjai - illetve Alsómocsolád, Orfű, Magyarhertelend és Szászvár polgármesterei és képviselői, de csatlakoztak résztvevők Győrből is. 

 

A program első napján a magyar résztvevők Stremben találkoztak a Heiligenbrunni energiaközösség, az OurPower SCE valamint helyi és környékbeli önkormányzatok képviselőivel. A résztvevők eszmecserét folytattak a SHAREs projekről, a magyar partnerek céljairól, az energiaközösségekkel kapcsolatos magyarországi helyzetről, majd előadást hallhattak a Heiligenbrunni energiaközösség működéséről és tapasztalatairól; illetve az energiaközösségek működését segítő energiaadat-megjelenítő rendszerről is. A lehetséges kapcsolódási pontokat keresve a felek különféle pályázati illetve esetleges határon átívelő együttműködési lehetőségeket is áttekintettek. A csapat ezt követően megújulóenergia fejlesztésekhez (napelem, biogáz, távfűtés) kapcsolódó jó példákat látogatott meg Stermben.

 

A tanulmányút második napjának reggelén az időjárás némi havazással kedveskedett a résztvevőknek, így a programváltozásnak köszönhetően a magyar csapat belevetette magát a közösségi tervezésbe. A rögtönzött műhelymunka célja a résztvevő települések lehetséges projektmeghatározása volt; azaz vázolták az energetikai kérdésekkel összefüggő helyi problémákat, kihívásokat és megvizsgálták, hogyan lehetne energiaközössség létrehozásával orvosolni azokat. Az ötletek kidolgozásához a SHAREs projektben megalkotott projekttervező segédletet - un. üzleti canvas modellt használták.

 

Ezen a napon két bécsi találkozóra nyílt alkalom. Egyfelől egy Bécs külvárosában működő kisebb energiaközösség képviselőjével beszélgetett a magyar csapat. Hasznos példája volt annak, hogyan kivitelezhető az energiamegosztás több lakóépület mintegy 10 egysége között, magánszervezésben. A beszélgetést itt is rövid bejárás követte, a környékbeli megújuló energiás lakossági rendszerek megtekintésével. 

Délután a CANCOM Austria AG székhelyén fogadták a csapatot, ahol egy izgalmas előadás keretében bemutatták az ausztriai energiaközösségek helyzetét, a “Green Energy Pottendorf”  regionális megújulóenergia-közösség működését; de fontos információkat és tapasztalatokat osztottak meg a méltányos tarifákról és az elszámolási rendszerről is.

 

A tanulmányút utolsó napján Tulln önkormányzatához látogatott el a delegáció, ahol a regionális megújulóenergia-közösséggel - alapítástól a működési tapasztalatokig -  ismerkedtek meg a résztvevők.

 

A magyar delegáció igazán hasznosnak találta a tanulmányutat; a tapasztalatok és az új ismeretek kiváló alapot nyújtanak a helyi közösségi kezdeményezések beindításához. 


A találkozókhoz kapcsolódó előadások ezen a linken érhetők el:

https://drive.google.com/drive/folders/1Ms7kV3ZaImqfZu4u_yXdZznyCqL79hyr?usp=sharing

 

A tanulmányúton készült képek fotóalbuma:

https://photos.app.goo.gl/TL2e2fJpFQDgUNHv7

 

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések