2021-ben a magyar települések közül Kajárpéc nyerte el az Európai Klímaszövetség Climate Star (Klíma Sztár) díját, mellyel a legjobb helyi éghajlatvédelmi fejlesztéseket, tevékenységeket díjazza immár kilencedszer az 1800 európai település hálózata. A Győr melletti község az élmény- és értékalapú szemléletformáló tevékenységekért valamint a települési zöldfelületek megóvásáért és fejlesztéséért kapta meg a díjat.

 

A korábbi impozáns helyszínek helyett idén a koronavírus miatt a világhálóra kényszerült a Föld napjára időzített díjátadó, amihez a csomagküldő a díj és emlékplakett mellé egy palack biopezsgőt is hozott a virtuális koccintáshoz. Az online eseményhez Kajárpécről Laki György polgármester mellett Lajtmann Csaba, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke kapcsolódott be. 

Laki György Kajárpéc polgármestere a díjjal

 

A helyi fenntarthatósági törekvések két fő csapásirányát emelte ki Laki György.

“Legfontosabb a helyi szemléletformálás, a követhető minta bemutatása a település  lakóinak, közösségeinek, mely érdekében egy-egy kampányhoz kapcsolódó esemény mellett fontosak az évenként megszervezett közösségi faültetések, Hatos-tölgy túrák, szemétgyűjtő akciók. A másik fő irány a települési zöldfelületek megóvása és fejlesztése. Az elmúlt években többszáz őshonos facsemete és a tájra jellemző gyümölcsfa ültetése segíthette élhetőbbé tenni a települést. Kajárpéc meghatározó fáit “Hős fa” táblák jelzik, bemutatva a fák főbb jellemzői mellette az ökológiai szolgáltatásaikat és az azokból számított anyagi értéküket.”- mondta el a polgármester.

 

Lajtmann Csaba örömét fejezte ki, hogy Kajárpéc, amely alapító tagja az Éghajlatvédelmi Szövetségnek, bekerülhetett a legjobb európai települések közé klímavédelmi tevékenységeivel és a korábbi magyarországi díj után elnyerte az európai Klímasztár díjat is. Laki György szavait kiegészítve megemlítette, hogy a településhez kötődik az élményalapú szemléletformálásban fontos partnerük a Kajárpéci Vízirevü, amellyel az elmúlt években több környezeti témát dolgozott fel az Éghajlatvédelmi Szövetség, vidám keretek között. 

 

Ismerd meg 2021 európai Klíma Sztárjait:

 

További információ:

- Laki György - Kajárpéc polgármestere - 20 98 22 636 - tájékoztatás a településen megvalósult mintaértékű tevékenységekről; 

- Lajtmann Csaba - elnök Éghajlatvédelmi Szövetség - 30 232 66 58 - tájékoztatás a KlímaSztár program hazai és európai tevékenységeiről.

 

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

Pártoló tagtelepülések