77 iskola 16 221 diákja összesen 115 263 zöld mérföldet gyűjtött a Mozdulj a klímáért! 2017-es magyarországi kampányában. Ezzel jelentősen hozzájárultak az európai eredményhez, ahol 10 ország 205 577 fiatalja több mint kétmillió zöld mérföldet gyűjtött össze, amivel ötször elsétálhattak volna a Holdra. A kampányhét legjobb közösségi és egyéni feladatait cikkünkben mutatjuk be.

A kampányhéten minden utat, amit a résztvevők környezetkímélő módon tettek meg (gyalog, biciklivel, busszal, vonattal, görkorival, stb.), egy zöld mérfölddel jutalmaztunk. Emellett a magyar fiatalok egyéni, kiscsoportos és közösségi munkákat készítettek az akcióhéten. Az alkotásokat a szervező Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és Reflex Környezetvédő Egyesület 5 fős zsűrije bírálta el és hozta meg konszenzussal döntését. A díjnyertes munkákat kiadványban tekinthetik meg az érdeklődők.

A feladatok értékelése

Közösségi akció

A részvevő iskolák ismét több lehetőségből választhattak:

Élő mandala – Olyan nagy, közös képes üzenetet vártunk az iskoláktól, melyen a résztvevők egy óriás kört formálva fogalmaznak meg üzenetet!

Park(oló) – Azt kértük, hogy a közösségi akció idejére jelképesen foglalják „vissza" az iskola körüli parkolókat, s legyenek átmenetileg színes tevékenységek közösségi színterei!

Akció a környezetért! – 2017-ben is lehetőséget biztosítottunk, hogy az iskolák egyéni hangvételű közösségi akciót is magvalósítsanak.

Közösségi akció – I. helyezett

Papi Kölcsey Ferenc Általános Iskola Aranyosapáti Tagiskolája

Közösségi akció – II. helyezett

Váli Vajda János Általános Iskola

Közösségi akció – II. helyezett

Dorogi Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Informatikai és Egészségügyi Szakgimnázium

Közösségi akció – III. helyezett

Nyírmeggyesi Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Közösségi akció – III. helyezett

Fazekas József Általános Iskola, Sümegcsehi

Egyéni és kiscsoportos feladatok

Föld – Nap – Mandala

A közösségi feladat mellett egyénileg vagy kis csoportban is készíthettek mandalát. Azt kértük, hogy az alkotás kapcsolódjon a Föld vagy a Nap szimbolikus ábrázolásához, bemutatásához.

Föld – Nap – Mandala – I. helyezett

Garabuczi Vanessza - Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium

Föld – Nap – Mandala – II. helyezett

Heszler Kristóf, Gábor Teréz, Kakuszi Réka, Győri Gréta, Csikó László, Faragó Zoé, Gábor Rupi, Roskovics Joakim, Buday Zsófia, Hódossy Bence és Csukárdi Vanda - Pápai Weöres Sándor Általános Iskola

Föld – Nap – Mandala – II. helyezett

Dudás Imre - II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Téglás

Papp Zsombor - Debreceni Dózsa György Általános Iskola

Volnet Emma - Szegedi Fekete István Általános Iskola

Föld – Nap – Mandala – III. helyezett

Alarcon-Bukvai Camila, Gergely Péter, Tárkányi Lora, Józsa Jázmin - Újpesti Homoktövis Általános Iskola

Föld – Nap – Mandala – III. helyezett

Bartók Anna - Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Itt változtass!

Csöpög a vízcsap, huzatos az ablak, felesleges világítanak a lámpák vagy tele a szemetes? A feladat keretei között azt kértük a gyerekektől, hogy nézzenek körül az iskolában, hol lehetne egyszerűen javítani a helyzeten, illetve tervezzenek kis figyelemfelkeltő matricákat, rajzokat, s ezeket helyezzék ki azokhoz a pontokhoz, ahol változtatást várnak társaiktól, tanáraiktól.

Itt változtass! – I. helyezett

Budai Glória, Csornyák Petra, Gombos Éva, Kóró Virág és Dimov Péter - Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, Sárospatak

Itt változtass! – II. helyezett

Csáki Petra - Ménes-völgyi Tudásvető Alapítványi Általános Iskola, Szögliget

Itt változtass! – III. helyezett

Tóth Viktória, Lakatos Noémi és Oláh Mónika - Papi Kölcsey Ferenc Általános Iskola Aranyosapáti Tagiskolája

Jövőriport

A feladat egy rövid képzelt riport késztése volt egy több száz éves fával az Amazonas rengetegéből. Vajon mit gondol egy ilyen öreg óriás mai felgyorsult világunkról és az emberek környezethez fűződő viszonyáról?

Jövőriport – I. helyezett

Bársony Anna és Gerák Réka - Letenyei Andrássy Gyula Általános Iskola

Jövőriport – II. helyezett

Horváth Zsófia - Sokorópátkai Általános Iskola

Jövőriport – III. helyezett

Varga Péter - Leövey Klára Gimnázium, Budapest

Ökos finomság!

Ennek a feladatnak a keretében olyan finomságok elkészítését vártuk, amik „ÖKOsak", azaz helyi alapanyagokból készültek és egészségesek, az előállításukhoz nem használtak vegyszereket, nem lettek lefagyasztva és nem utaztak át földrészeket.

Ökos finomság! – I. helyezett

Bánházi Hanna, Both Csenge, Burányi Noémi, Fekete Fanni, Finszter Zsóka, Kalorusz Fanni, Kiss Boglárka, Maller Dorka, Németh Réka, Szántó Henrietta és Tamási Leila - Enesei Általános Iskola

Ökos finomság! – II. helyezett

Dienes Benedek, Fedor Gábor, Fodor Hanna, Jobbágy Máté János, Képes Viktória, Kóré Kevin János, Kormos Liliánaet, Kovács Stella Sarolta, Lempner Balázs, Miliczki Lilla, Miskolczi Nikoletta, Oláh Dzsenifer, Pipoly János Gyula, Spisák Nelli, Szőlősi Márk Csaba, Szűcs Csenge Anna, Timkó Botond, Bigus Barbara, Bukó Marcell, Csáki Petra, Dányi Bodza Anna, Dobos Adrienn, Fedor Patrik, Gulyás Szilárd, Jászka Sebestyén János, Kóré Zsolt, Kótai Fruzsina, Lakatos Viktor, Matyi Klaudia, Meleg Kristóf, Molnár Tamás, Nyircsák Vivien, Parcz Levente, Sutyák Attila Balázs, Stefán Levente, Szegő Fanni Tímea, Takács Milán, Tiszkó Ákos, Toldi Tímea Mirjam, Tóth Eszter, Varga Kevin, Vécsei Emma és Veres Viktor - Ménes-völgyi Tudásvető Alapítványi Általános Iskola, Szögliget