2022-ben ünneplünk, hiszen tizedszer hirdetjük meg „Mozdulj a klímáért!" felhívásunkat.
Idén a tiszta levegő a kampány központi gondolata és ehhez igazodnak a feladatok.
Az iskolai kampányhét megrendezésére ismét hosszabb időszak áll rendelkezésre, 2022. szeptember 1. és október 21. között. A diákok mellett ismét várjuk az oktatási intézmények pedagógusainak, munkatársainak jelentkezését is! Idén az ovikra is külön gondoltunk néhány feladattal.

 

Helyi kampányidőszak

Az intézmények maguk dönthetik el, hogy mikor szervezik meg a helyi kampányt 2022. szeptember 1. és október 21. között, így az kapcsolódhat az Európai Mobilitási Héthez, az október 10-i Komposztálási Ünnepnaphoz vagy más jeles naphoz, időszakhoz is. A helyi kampányidőszak legalább öt napos legyen, de lehet akár több hetes is.

 

Jelentkezés

Jelentkezni a jelentkezési lap határidőre történő kitöltésével lehet az alábbi linken:

https://forms.gle/2RuWrT2scsBm9tCr9

Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 30.

Nemcsak a diákok, hanem az iskola pedagógusainak, munkatársainak jelentkezését is várjuk!

Idén nem csak az általános iskolák, hanem az óvodák részvételére is számítunk, és persze elfogadjuk középiskolák jelentkezését is!

 

 

Zöld mérföldek gyűjtése az akcióhéten

Az elmúlt évekhez hasonlóan többféle tevékenységgel lehet zöld mérföldeket gyűjteni:

  • 1 zöld mérföldet ér minden környezettudatos utazás (irányonként) gyalog, biciklivel, gördeszkával vagy tömegközlekedési eszközzel (egy tanuló egy hét alatt 5x2 mérföldet, azaz összesen 10 zöld mérföldet gyűjthet);
  • 2 zöld mérföldet ér egy olyan nap, amikor csak húsmentes és/vagy helyi alapanyagokból készült ételeket fogyasztott a résztvevő;
  • 3 zöld mérföldet ér személyenként bármely feladat megvalósítása (pl. egy 25 fővel megvalósult akció 3x25=75 zöld mérföldet ér);
  • 25 zöld mérföldet ér minden elültetett facsemete: őshonos fafaj vagy gyümölcsfa (az akcióban résztvevők zöld mérföldjeinek számítása az előző pont alapján történik).

 

A zöld mérföldek számítása többféleképp történhet, napi vagy heti szinten, személyenként vagy osztályonként összesítve.

Az akcióhét után a kapcsolattartó pedagógustól az alábbi adatokat fogjuk kérni:

  • a kampányban résztvevő diákok száma;
  • környezettudatos utazások száma;
  • húsmentes és/vagy helyi alapanyagos étkezéses napok száma;
  • közösségi, egyéni és kiscsoportos feladatban résztvevők száma;
  • elültetett facsemeték száma.  

Az összegyűjtött zöld mérföldek száma nem befolyásolja az értékelést, díjazást!

 

 

Feladatok az akcióhéten

Ismét színes feladatcsokrot kínálunk az iskoláknak, köztük a koronavírus miatt olyanokat is, amelyek otthonról is megvalósíthatóak. A feladatok szabadon választhatók.

 

Iskolai közösségi akció – Kötelező feladat

Több lehetőség közül legalább egy közösségi akció megvalósítását várjuk!

 

Tiszta levegőt! – Bemutatni a megfoghatatlant, felhívni a figyelmet a bennünket körülvevő levegő tisztaságának fontosságára. A kihívás az iskola közösségé, készülhetnek élőképek, vagy lehet helyi akciónapot tartani a légszennyezettség szempontjából érintett helyszínen: forgalmas út vagy füstölgő kémények mellett. A közösségi feladaton lehetőleg a kampányhét összes résztvevője vegyen részt!  Az akcióról videós és/vagy fényképes beszámolót várunk.

 

Tiszta a levegő? Mérj velünk! - A European Climate Foundation támogatásának és a Levegő Munkacsoport közreműködésének köszönhetően az érdeklődő intézményeknek térítésmentesen tudunk egy egyszerű levegőminőség-mérő készüléket biztosítani, amellyel a diákokkal közösen folyamatosan nyomon kísérhetik az iskola környezetének levegő-tisztaságát, összehasonlíthatják más, a programban résztvevő iskolák, óvodák adataival, de akár a világ más részein élők eredményeivel is! A készülék a levegőben lévő szállópor mennyiségét méri, amely különösen fontos az egészségünk szempontjából. Részletek a programról: https://merj-velunk.hu/iskolak/

 

Hős fák – A fák többféleképpen szolgálnak bennünket, többek között tisztítják a levegőt azzal, hogy rengeteg szálló port kötnek meg. Az Éghajlatvédelmi Szövetség megújuló Világfák programjában, a faültetések mellett szeretné felhívni a figyelmet a fák értékeire. Van az intézmény közelében egy fa, amely fontos a közösségnek? Az érdeklődő intézmények sablon és útmutató alapján készíthetik el a fa „Hős fa” tábláját és egy közösségi program keretei között helyezzétek el azt a fánál. Az akcióról videós és/vagy fényképes beszámolót várunk.

 

Mocik a magasba! – A környezettudatos utazással is sokat tehetünk a tisztább levegőért! Ez a feladat elsősorban a legkisebbeknek, az ovisoknak szól. A kampányhét egyik napján szervezzetek kétkerekes lábmotoros felvonulást vagy akciót, amit akár egy mociemeléssel is zárhattok. Persze az iskolásokat sem szeretnénk kizárni, ahol ugyanez mehet bicajjal, gördeszkával vagy rollerrel. Az akcióról videós és/vagy fényképes beszámolót várunk.

 

Üzenj a klímatárgyalóknak! – Az idei Klímacsúcs – a COP27 - novemberben Egyiptomban lesz. A világ országainak sok fontos döntést kell hozniuk az éghajlatváltozást okozó gázok kivezetésének felgyorsításáért, a klímaváltozás hatásait leginkább elszenvedő fejlődő országok megsegítésére. Ösztönözzétek a klímatárgyalókat a határozott döntések meghozatalára! Rajzoljátok le egy képeslapon, hogy mit kértek tőlük és írjátok meg néhány szóban az üzeneteteket. Az erre szolgáló üres képeslapokat postán küldjük el, a jelentkezési lapon jelzett darabszámban. Fontos, hogy az elkészült rajzokat legkésőbb október 7-ig postára kell adni az MTVSZ címére (1091 Bp. Üllői út 91/b.).  A rajzokat nemzetközi partnereink segítségével Egyiptomban adjuk át a klímatárgyalóknak.

 

Akció a környezetért! – Idén is megvalósíthattok más közös akciót is, ha ennek feltételeit nevelőitekkel meg tudjátok teremteni. Lehet ez udvarrendezés, faültetés, virágosítás, fűszerkert létesítése, főzőklub rendezése saját alapanyagokból, csere-bere börze vagy zsibvásár helyi termékekből. Kérjük, hogy a főzőklubokon készült ételeket ne egyszer használatos tálakról, evőeszközökkel fogyasszátok el – gondoljatok a hulladékmegelőzés fontosságára! Az akcióról fényképes vagy videós beszámolót várunk!

 

Egyéni és kiscsoportos szabadon választható feladatok

Szabadon választható, hogy az alkotásokat egyénileg vagy kiscsoportokban készítitek el. A legjobb alkotásokat feladatonként díjazzuk.

 

Levegő – Színtelen, szagtalan éltető gázelegy, megfoghatatlan, most mégis azt kérjük, próbáljátok lerajzolni, lefesteni vagy más technikával megörökíteni nekünk! A beszámolóhoz az alkotásokról készített fényképeket várjuk, és örülünk, ha a képeken az alkotók is szerepelnek!

 

Szélcsengő - A szél a levegő azon része, amelyik siet - mondja egy falfirka. A feladat keretében készítsetek hulladék anyagokból (pl. műanyag palack, többrétegű kartondoboz), vagy a természetben talált dolgokból (termések, lehullott levelek, kavicsok) szélcsengőt, és díszítsétek fel vele az iskolát vagy környezetét, vagy akár az intézmény Hős fáját. A beszámolóhoz fényképeket, montázst vagy videókat várunk!

 

Üzenet a hős fáknak! – A fák ezerféleképpen szolgálnak bennünket: árnyékot adnak, rengeteg port kötnek meg, a szén-dioxidból oxigént készítenek, élőhelyet biztosítanak rovaroknak, madaraknak, kisemlősöknek, visszatartják a lezúduló esővizet. A feladat keretében készítsetek rajzos üzeneteket a hős fáknak. Az üzenetek rendhagyó kiállító helyeként használhatjátok az iskola környezetének hős fáit! A beszámolóhoz az alkotásokról készített fényképeket várjuk, és örülünk, ha a képeken az alkotók is szerepelnek!

 

Húsmentes piknik a szabad levegőn – Idén sem maradhat ki a helyi- és húsmentes étkezést népszerűsítő feladat. Tartsatok egy húsmentes pikniket az intézményhez közeli helyszínen vagy kirándulás kereti között. Készítsetek elő olyan húsmentes alapanyagokat, amelyekből a piknik helyszínén tudjátok összeállítani az ételeket: pl. szendvicseket, zöldség és gyümölcs falatkákat. Készíthettek akár zöldségnyársat is, vagy megkóstolhatjátok milyen finom a parázsban sült krumpli. Kerüljétek a hulladékot! Próbáljátok úgy megszervezni a piknikezést, hogy az ne járjon hulladékkal. A beszámolóhoz fényképeket várunk a piknikről: az elkészült ételekről, valamint alkotóikról.

 

A virtuális klímatúra idén is az Európai Klímaszövetség kampányához és a klímacsúcshoz kapcsolódik; a kampányba bekapcsolódott gyerekek által jelképesen összegyűjtött mérföldeket eljuttatjuk a döntéshozó politikusoknak.

 

Részletek a korábbi kampányokról az Éghajlatvédelmi Szövetség honlapján http://www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu/index.php/mozdulj-a-klimaert és közösségi oldalán https://www.facebook.com/KlimaveddVelem olvashatók. A kampány idején érdemes közösségi oldalunkat követnetek, ahol próbálunk ötleteket adni a közösségi és kiscsoportos feladatokhoz!

 

Bővebb információ: Lugosi Bea 70 513 6136 és Lajtmann Csaba 30 232 6658, valamint a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Az akció végén a legjobb egyéni és csoportos feladatok készítőit környezettudatos ajándékokkal díjazzuk.

 

Győr, 2022. augusztus 11.

 

Lajtmann Csaba (Éghajlatvédelmi Szövetség)

Horváth Ferenc (Reflex Környezetvédő Egyesület)

Kapitányné Sándor Szilvia (Magyar Természetvédők Szövetsége)

Szegő Judit (Levegő Munkacsoport)

 

       

A kampány az European Climate Foundation, az Európai Unió és az Agrárminisztérium Zöld Forrásának támogatásával valósul meg.

 

Mellékletek:
Fájl letöltése (Mozdulj_22_felhivas_feladatok.pdf)Felhívás Mozdulj 2022.[ ]561 kB
Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések