Az Energy Poverty Advisory Hub - EPAH (Tanácsadó központ az energiaszegénység felszámolásáért) program újabb pályázatot hirdet. A 2023. április 7-ig nyitva álló felhíváson idén már nemcsak önkormányzatok, de civil szervezetek is indulhatnak.

Az energiaszegénység visszaszorítását támogató pályázatra 27 uniós tagállamból önkormányzatok és helyi önkormányzatokkal szorosan együttműködő szervezetek jelentkezhetnek. Az elnyert támogatás nem pénzügyi forrást jelent; a támogatók technikai segítségnyújtást biztosítanak a pályázók számára. Ez a személyre szabott technikai segítségnyújtás 3-9 hónapig tart, és az önkormányzat, az EPAH csapata és egy kiválasztott szakértői szervezet szoros együttműködésében zajlik. A pályázati anyagban az önkormányzat(ok) javaslatot is tehet(nek), mely szakértő szervezettel szeretnének együttműködni.

Egy pályázó több pályázatot is beadhat, illetve a pályázat akár már futó projekt kiegészítésére is alkalmas lehet. Egy pályázaton belül indulhat csak egy önkormányzat, de lehetőség van konzorciumi beadásra is.

A felhívás ezen a linken érhető el: https://call.energypoverty.eu/

A felhívással kapcsolatban a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség online tájékoztatót tartott az érdeklődő önkormányzatok, civil szervezetek részére. Az előadás anyaga az alábbi videóban tekinthető meg:

Lajtmann Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnökének előadása az EPAH felhívásról ITT érhető el.

A webináron előadást tartott a tavalyi év során támogatást elnyert Józsefvárosi Önkormányzat részéről Horváth Henriett, a polgármesteri kabinet munkatársa is. Az előadás ITT elérhető.

Az EPAH tavaly 23 pályázatot támogatott. Inspiráló példák, a támogatott tevékenységek bemutatása elérhető a program weboldalán.

A program számos ingyenesen elérhető kiadvánnyal, útmutatóval, szakmai videóval valamint online előadásokkal, beszélgetésekkel segíti az energiaszegénység témakörével foglalkozó szakembereket, önkormányzatokat, szervezeteket. Mindezekről tájékozódni az EPAH honlapján lehet.

Bár a határidő közeli, mégis minden érdeklődő önkormányzatot biztatunk arra, hogy tekintse át a könnyen kitölthető, rövid pályázati űrlapot és - akár egy a területen jártas társult partner bevonásával - nyújtson be pályázati anyagot már a felhívásra. A társult partner - civil szervezet, energiaügynökség, egyetem, kutatóintézet, vállalat, stb. - természetesen nem elvárás, de szakmai szempontból hasznos lehet. Az offline is kitölthető űrlap a felhívás honlapján érhető el a regisztrációt követően. A pályázatokat elsősorban angolul várják, de akár  magyar nyelven is beadhatóak. Utóbbi esetben a kapott dokumentumot az EPAH angolra fordítja, így kerül tovább az értékelő bizottság elé.

Részletek illetve a pályázat pontos leírása EBBEN AZ ANGOL NYELVŰ anyagban érhető el.

Mellékletek:
Fájl letöltése (EPAH TA presentation (002) (002).ppt)EPAH presentation[ ]2884 kB