A Magas-Bakony lábainál helyezkedik el az ezerkétszáz lelkes Pápateszér, ahol a helyi közösség támogatásával a falu vezetése úgy döntött, örökerdőként újítja meg a falu központjához közeli belterületet. A kezdeményezés mögött a WWF Magyarország és az Éghajlatvédelmi Szövetség programja áll. A zöld szervezetek 2019 év végén keresték meg a települést olyan területet keresve, amely alkalmas természetközeli élőhely kialakítására. A felajánlott lehetőség találkozott a falu vezetésének elképzelésével, hiszen éppen akkor rendeződtek a falu közepén található, mélyen fekvő területének tulajdonviszonyai, amelynek a település közösségi szerepet szánt.

Pápa felől a faluba érkezve a településközpont előtt balra egy több hektáros beépítetlen terület található. Az, hogy a területen nem állnak házak és kertek, talán leginkább a területet átszelő pataknak köszönhető, a gyakran még nyáron is víz borította területen sem házat nem lehetett építeni, sem veteményest nem lehetett kialakítani. A hasznosítást az is nehezítette, hogy a terület telkeinek tulajdonosai, a szerteágazó örökösödésnek köszönhetően gyakran nem is tudtak tulajdonukról. Néhány éve a helyi önkormányzat elhatározta, hogy rendezi a tulajdonviszonyokat és megveszi a terület telkeit, hogy azt később közcéllal hasznosítsa.

A WWF és az Éghajlatvédelmi Szövetség ebben az időszakban fordult felhívásában partner és tagtelepülései felé olyan települési belterületeket keresve, ahol a helyi közösség vállalja, hogy a fával borított természetközeli élőhelyet alakít ki és tart fenn hosszútávon. A Pápateszérrel 2020-ban kötött megállapodás nyomán megkezdődhetett a terület megújítása. Sajnos a koronavírus itt is késleltette, nehezítette a folyamatot, de mára több mint ezer őshonos facsemete várja, hogy a tavaszi napsugarakkal gyökereiket megerősítve növekedésnek indulhassanak.

Az első közösségi faültetés a III. Pápateszéri Patakmalom Fesztivál záróprogramja volt. A szeptember végi vasárnap kora délután a falu közössége nem az ebéd utáni pihenőt választotta, hanem ásót, lapátot, kapát és öntözőkannát ragadva több mint száz őshonos facsemetét ültetett el. Az akció az első nyilvános lépése annak a folyamatnak, amelyben a falu másfél hektáros központi területen „örökerdőt" alakítanak ki. Szerencsére az előzetesen ígért eső helyett ragyogó napsütés várta a szorgos kezeket, így az éger, tölgy, nyárfa és juhar csemeték ünnepi hangulatban kerültek az előkészített ültetőgödrökbe. Sajnos a többi – őszi és kora tavaszi – közösségi faültetési akciót a koronavírus miatti korlátozások megakadályozták, így a további facsemetéket kisebb csoportokban ültették el a település képviselői.

A fejlesztés szükséges forrásait, a Magyar Nemzeti Bank biztosítja, amely az 2020 elején szervezett nemzetközi konferenciájának környezetterhelését, szén-dioxid kibocsátását ellentételezi a zöldterület kialakításával. Pápateszér az első olyan település, ahol ilyen fejlesztés valósul meg. Ugyan vannak hasonló kezdeményezések, ahol fák ültetésével kompenzálják egy-egy szervezet működésének vagy rendezvényének légszennyezését, de ez az első, ahol ez komplexen valósul meg: az „örökerdő" kialakításával nem csak egy zöldterület, hanem élőhely jön létre, ahol a helyi önkormányzat vállalja a terület gondozását fenntartását.

Az akción a helyiek mellett részt vettek a zöld szervezetek és a Magyar Nemzeti Bank képviselői is, akik az ültetés előtti rövid beszédükben rámutattak mennyire példaértékű folyamat indul el a településen, amihez reményük szerint egyre több település csatlakozik majd.

A terület mára nevet is kapott, a helyi iskola harmadik és negyedik osztályának javaslatára Parkerdő

néven fog szerepelni a közterület nyilvántartásban a falu közepén növekvő erdő.