Az alma és a bicikli a két fő emblémája a Mozdulj a klímáért! 2018-as kampányának. A két szimbólummal a helyi termékekre és a környezetkímélő közlekedésre szeretnénk felhívni a figyelmet. Ehhez a két területhez kapcsolódnak az akcióhéthez összeállított feladataink is, melyeket a következőkben mutatunk be.

 

Tisztelt Tanárnő / Tanár Úr!

 

Köszönjük, hogy iskolájuk (ismét) csatlakozott a „Mozdulj a klímáért!” akcióhoz! Az alábbi útmutatóval és feladatleírásokkal szeretnénk segítséget nyújtani az akcióhét sikeres megvalósításához.

 

Zöld mérföldek gyűjtése az akcióhéten:

- A zöld mérföldek gyűjtése történhet elektronikusan, a pecsétkészlet segítségével vagy az iskola által választott tetszőleges módszerrel.

- 2018-tól nem csak a környezetkímélő utazásokkal lehet zöld mérföldeket gyűjteni, hanem a kampányhét további tevékenységeivel is:

- 1 zöld mérföldet ér minden környezettudatos utazás gyalog, biciklivel, gördeszkával vagy tömegközlekedési eszközzel;

- 2 zöld mérföldet ér egy olyan nap, amikor csak húsmentes és/vagy helyi alapanyagokból készült ételeket fogyasztott a résztvevő;

- 3 zöld mérföldet ér személyenként bármely feladat megvalósítása (pl. egy 25 fővel magvalósult akció 3x25=75 zöld mérföldet ér);

- 25 zöld mérföldet ér minden elültetett facsemete: őshonos fafaj vagy gyümölcsfa (az akción résztvevők zöld mérföldjeinek számítása az előző pont alapján történik).

- A zöld mérföldek számolása többféleképp történhet, napi vagy heti szinten, személyenként vagy osztályonként összesítve.

- Az akcióhét után a kapcsolattartó tanároktól az alábbi adatokat fogjuk kérni:

- A kampányban résztvevő diákok száma (ami lehet több vagy kevesebb, mint a jelentkezéskor megadott szám);

- környezettudatos utazások száma (biciklis és lábnyomos pecsétek száma);

- húsmentes és/vagy helyi alapanyagos étkezéses napok száma (almás pecsétek száma);

- közösségi, egyéni és kiscsoportos feladatban résztvevők száma (napocskás pecsétek száma);

- elültetett facsemeték száma (fás pecsétek száma).  

- Az összegyűjtött zöld mérföldek száma nem befolyásolja az értékelést, díjazást.  

 

Feladatok az akcióhéten:

A 2018-as akcióhoz ismét színes feladatcsokrot kínálunk az iskoláknak. A feladatok teljesítése szabadon választható.

 

Iskolai közösségi akció – Kötelező feladat

Több lehetőség közül legalább egy közös akció megvalósítását várjuk!

Óriási alma – A korábbi kampányfelhívások egyik legkedveltebb közösségi feladata az óriási élőkép. Ennek témájául idén az almát javasoljuk. Örömmel vesszük, ha a képeken megjelennek a helyi idénygyümölcsök fogyasztását ösztönző üzeneteket is. A közösségi feladaton a kampányhét összes résztvevője vegyen részt! Az óriási almát, amennyiben erre lehetőség van, próbáljátok meg felülről fényképezve – többszintes épületről vagy esetleg drónról – megörökíteni!

Bicajemelés – Biztos láttatok már Ti is olyan biciklis városi felvonulásról készült képes beszámolót, ahol az akció bicajemeléssel zárul. Ha a lehetőségeitek adottak a kampányhét egyik reggelén szervezettek olyan akciót, ahol a bringával (rollerrel, gördeszkával) érkezők vidám közös fényképet készítenek úgy, hogy aki elbírja, az a magasba emeli biciklijét. Az akcióról fényképes vagy videós beszámolót várunk!

Közösségi szüret – Érik a szőlő, az alma, a körte. Ha van a környéketeken olyan gazdálkodó, aki szívesen fogadja segítségeteket a szüretelésben, akkor szervezettek egy nagy közösségi szüretet, ahol minél többen részt vesztek. A szüretről fényképes vagy videós élménybeszámolót várunk!

Akció a környezetért! – Az előzőeken túl idén is megvalósíthattok más közös akciót is, ha ennek feltételeit nevelőitekkel meg tudjátok teremteni. Lehet ez udvarrendezés, faültetés, fűszerkert létesítése, főzőklub rendezése saját alapanyagokból vagy zsibvásár helyi termékekből. Az akcióról fényképes vagy videós beszámolót várunk!

 

Egyéni és kiscsoportos szabadon választható feladatok

Szabadon választható alkotások készítése egyénileg vagy kiscsoportokban. A legjobb alkotásokat díjazzuk!

Klímás terméskép – Olyan alkotásokat várunk, amik elhullott természetes anyagokból (pl. levelek, termések, kavicsok) és/vagy hulladékok (pl. kupakok, címkék) felhasználásával készülnek. Örülünk, ha az elkészült kép kapcsolódik a kampányhét témájához – és például almát vagy biciklit formáz meg. A beszámolóhoz az alkotásokról készült fényképet vagy az alkotás folyamatát megörökítő fényképsorozatot várjuk.

bicikli– Szeretsz biciklizni, szereted a biciklid? A feladat keretei között tetszőleges technikával készült alkotásokat várunk, melynek témája a bicikli, a biciklizés, mint környezetkímélő közlekedési forma. A beszámolóhoz a műről készült elektronikus másolatot, fényképet vagy magát az alkotást várjuk, ha annak mérete nem haladja meg az A4-es lapot (21x30 cm).

Mosolygós helyi alma – Egy szelfit várunk egy szép mosolygós almával és hozzá egy rövid gondolatot, mondatot, mellyel másokat is a helyi idénygyümölcsök fogyasztására bíztattok. A beszámolóhoz a szelfit, fényképet várjuk a kapcsolódó gondolattal, mely szerepelhet magán a képen, de külön leírásban is.

Hány földrészt eszel? – Nutellás palacsinta? Hamburger? Esetleg babfőzelék?  Nektek mi a kedvenc ételetek? Tudjátok, hogy hány kilométert esztek közben? Nézzétek meg, hogy kedvenc ételeitek alapanyagai honnan érkeznek a konyhába. Számítsátok ki a szállítással járó környezetterhelést az MTvSz kalkulátorával: https://mtvsz.hu/karbonkalkulator. Képregény formájában mutassátok be az étel összetevőinek az útvonalát, hogy hogyan került a tányérotokra és közben mennyi szén-dioxiddal szennyezte a környezetet! A beszámolóhoz a képregény elektronikus másolatát, fényképét vagy magát az alkotást várjuk, ha annak mérete nem haladja meg az A4-es lapot (21x30 cm).

Saláta – Tartsatok húsmentes napot! Ennek a feladatnak a keretében olyan zöldségből vagy gyümölcsből készült saláták elkészítését várjuk, amik nem csak színükben zöldek, azaz helyi alapanyagokból készültek, termelésükhöz nem használtak vegyszereket, nem lettek lefagyasztva és nem utazták át a földrészeket. Fontos, hogy húsmentes legyen, hiszen a hús előállítása nagy ökológiai lábnyommal jár (nagyon sok energia, víz szükséges az előállításához) A felhasznált anyagok mellett a tálalás is fontos, azaz próbáljátok kerülni az eldobható, egyszer használatos műanyag holmikat. A feladatot elkészíthetitek az iskolában (ha adottak a lehetőségek) de akár otthon is. A beszámolóhoz egy-két jól sikerült fényképet vagy rövid videót kérünk, ahogy a diákok elkészítik és elfogyasztják az alkotásukat.

 

Ötletek az Európai Klímaszövetség ZOOM kampányából

A Mozdulj a klímáért! akcióhetet az Európai Klímaszövetség ZOOM kampányainak kereti között szervezzük meg évről-évre. Az elmúlt időszakban elkészült a kampány részleteit bemutató kiadvány magyar fordítása, melyben hasznos információk mellett olyan feladatokat, játékokat is bemutatunk, amelyek segíthetik a helyi akcióhét megvalósítását. A kiadvány megtekinthető itt: https://issuu.com/csabalajtmann/docs/zoom-kids_layout_final vagy letölthető honlapunkról: https://goo.gl/UmMAif

 


Helyi élelmiszerekről az akcióhéten 

CO₂ kalkulátor - Tudod mennyi üvegházhatású gáz jut a levegőbe az általunk elfogyasztott élelmiszerek szállítása miatt? Az MTvSz kalkulátorának segítségével megtudhatod mennyivel csökkentheted az általad okozott környezeti terhelést, ha a hazai termékeket részesíted előnyben: https://mtvsz.hu/karbonkalkulator

Gazdaság- vagy piaclátogatás – Látogassatok el egy közeletekben lévő gazdaságba vagy piacra, és tudjátok meg, hogyan állítják elő a termékeiket. Lehetőség szerint biogazdaságot, biotermelőt válasszatok. Készítsetek rövid, fél-egy oldalas beszámolót a látogatásról.

Manka és Zsigi boltba megy - vásárlással kapcsolatos feladatlapok, melyeket leginkább alsósoknak ajánlunk: www.mtvsz.hu/helyitermek_feladatok

 

Korábbi kampányaink szemléletformáló játékos kvízei

A feladatok egyénileg oldhatóak meg, a megoldáshoz számítógép és internetes kapcsolat szükséges.

Változtassatok! - Mennyire éltek zölden? Internetes kvízünkkel olyan lehetőségeket ismerhettek meg, amelyekkel akár Ti is hozzájárulhattok környezetünk állapotának javításához.

A kvízt ezen a linken találjátok: https://goo.gl/9t0ezC 

Ökológia lábnyomszámítás - A www.kothalo.hu/labnyom/ oldal segítségével számítsátok ki, mekkora lábon éltek!

 

Beszámoló az akcióhétről

Az akcióhéten folyamatosan várjuk a rövid fényképes beszámolókat, melyekről igyekszünk tudósítani közösségi oldalunkon: www.facebook.com/KlimaveddVelem

Legkésőbb 2018. október 26-ig elektronikusan kérjük beküldeni:

- Adatlap a kampányban résztvevő diákok számáról és az összegyűjtött zöld mérföldekről;

- A közösségi akció dokumentációját – tervek (amennyiben készültek), fényképek, rövid videók a választott feladattól függően – a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. drótposta címre. A dokumentációk elnevezésében szerepeljen az iskola neve, illetve egyéni alkotások esetében a diák neve és osztálya is. A világhálóra feltöltött videók vagy fényképalbumok esetében elegendő a link megadása.

Legkésőbb 2018. október 26-ig elektronikusan vagy postára adva kérjük beküldeni:

- A legjobb egyéni és kiscsoportos iskolai alkotásokat - postán a maximum A4-es méretű műveket - az Éghajlatvédelmi Szövetség (9024 Győr, Bartók Béla u. 7.) címére kérjük továbbítani! A beküldött alkotásokat nem áll módunkban visszaküldeni.

 

Díjazás

A beküldött anyagok alapján legalább 250.000,- forint összértékben zöld ajándékcsomagokkal díjazzuk a résztvevőket az alábbiak szerint:

- a legjobb közösségi akciókat megvalósító iskolák összes résztvevőjét;

- a legjobb egyéni és kiscsoportos alkotások készítőit;

- és a kapcsolattartó pedagógusokat.

 

Az akcióhét megvalósításához folyamatos segítséget nyújtunk közösségi oldalunkon:

https://www.facebook.com/KlimaveddVelem Esetleges kérdésével keressen bennünket a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen vagy a 30/232-6658-as és a 70/933-6795 telefonszámokon.

 

 

A kampány az Európai Unió és az Agrárminisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg,

a kampány elemei nem tükrözik a támogatók álláspontját.

Mellékletek:
Fájl letöltése (Mozdulj_feladatok_es_utmutato_18.pdf)Mozdulj feladatok és útmutató[ ]196 kB
Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések