A Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség által kiírt „Mindennapi kincseink – Legyél Te is kincskereső” felhívásra 27 pályamű érkezett, melyeknek értékelésére, díjátadójára és a belőlük készített kiállításra a Győrkőc fesztivál Zöld udvarában – a Bercsényi ligetben – kerül sor. Az ötletes pályaművek rávilágítanak közvetlen közeli értékeink sokrétűségére, melyeket így, nyitott szemmel járva talán nagyobb figyelemmel őrzünk meg.

Közvetlen környezetünk értékeire, jelentőségére és megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség azzal a pályázati felhívással, mely általános iskolásokat mozgósított helyi értékek bemutatására. A pályaművek elkészítési módjára nem volt megkötés, így a fényképektől a rajzokon és leírásokon át a montázsig számtalan technika szolgálta a helyi értékek sokszínűségének bemutatását.

„Örülünk, hogy a gyerekek megértették a felhívásunk lényegét, megtalálták a kincseket, megmutatták nekünk, és ezzel felhívták a figyelmet, hogy mennyire fontos saját környezetünk védelme, értékeink, hagyományaink megőrzése. Külön értékelendő az az eszköztár, mely az értékek sokszínűségén túl a gyermekek kreativitását is jól tükrözi.”  – nyilatkozta Horváth Kinga, a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért egyesület társelnöke.

„A helyi építészeti és történelmi emlékek, a minket körülvevő közvetlen környezetből vett minták: növények, állatok szolgáltak leginkább alapul a fiatal kincskeresőknek.   Amennyiben a fiatalok ezeket a lehetőségeket választják pihenésként, vagy ételeik, italaik, ajándékaik átgondolásakor, sokat tehetnek megőrzésükért, és mindeközben fenntarthatóbb életmódot folytatnak” – nyilatkozta Lajtmann Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke.

A zsűri értékelése szerint az alábbi eredmények születtek:

I. helyezett – Denhardt Attila - 2. osztályos tanuló, Somogyi József Általános Iskola, Ásványráró; II. helyezett – Szöllősi Evelin – 5. oszt., Sopronkövesdi Általános Iskola; III. helyezett holtversenyben – Sebők Kíra – 5. a., Szent Márton Általános Iskola, Halászi; Zöld Nóra– 5. oszt., Szent Márton Általános Iskola, Halászi.

További díjazottak: Forró Kristóf – 4. oszt., Szent Márton Általános Iskola, Halászi;

Karikás Dávid – 4. oszt., Bartók Béla Ének-Zenei Általános Iskola, Győr; Molnár Boldizsár – 4. oszt., Bartók Béla Ének-Zenei Általános Iskola, Győr; Papp Dorka – 4. oszt., Szent Márton Általános Iskola, Halászi; Süly Regina – 4. oszt., Szent Márton Általános Iskola, Halászi; Szabó Fruzsina – 5. oszt., Szent Márton Általános Iskola, Halászi

A díjazott pályamunkákat a Győrkőc fesztivál zöld udvarában (Bercsényi liget) állítják ki a szervezők 2014. július 5-6-án.

Kapcsolat:

Horváth Kinga – Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 70/326 58 30

Lajtmann Csaba – Éghajlatvédelmi Szövetség – Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – 30 232 6658

Mellékletek:
Fájl letöltése (Mesz_sajto_mindennapikincseink.doc)Mesz_sajto_mindennapikincseink.doc[ ]159 kB